Christmas 2011.

Igårkväll kom vi hem från Salt Lake City. Här är lite bilder från min juldag.

Christmas morning.
Julklappar.
Julfrukost: Vi hade lussekatter som jag och min värdmamma så duktigt bakat själva.
(vi råkade dock ha i för mycket mjöl...... annars var dom goda!)
At grandma Adamson's house.
Alla vi kusiner, eller vad man ska säga, fick varsin jacket från hollister.
sen fick vi också en gulligt julkort med fem dollar i från GG (great grandma). 

Har en massa, massa mer bilder från Salt Lake denna gången. Till exempel från då vi spenderade en dag i Park City. Tänkte visa det lite senare. Men här var iallafall lite från själva juldagen. Och ett fint träd.


Christmas present.

Har världens sötaste kompis här som gav mig en så fin julklapp! Tack Majis!
( http://majalundmark.blogspot.com/ )
Vi bestämde oss för att göra det lite svenskt,
och öppna paketen vi fick av varnandra idag på julafton istället för imorgon.
American Eagle. East Coast (såklart)! 
(Tillägger nu, att jag vet inte varför jag skrev "såklart", med tanke på att jag bor på västkusten. Vilket jag är fullt medveten om. Har liksom aldrig haft bekymmer med höger och vänster, och öst och väst. Så jag skyller på tillfällig hjärndöd-het..)

GOD JUL!

God Jul på er alla där hemma!Här sitter vi fortfarande och väntar för fullt på julen. Idag har vi verkligen inte mycket för oss. Konstigt vad en extra dag innan julafton gör för julstressen. (Bara tillfälligheter kanske. Men iallafall?:)
Gårdagen spenderade jag mest som hushållerska / sub mom eftersom det var min värdmammas födelsedag så jag städade och tvättade och fixade och plockade in och ut ur diskmaskinen och sånt. (Hon brukar alltid få tjata på alla att inte stöka ner (förjäves) och sen städa upp allt och diska i slutänden. Så jag tänkte hon skulle slippa det). Sen blev det att leka med Cami då ingen annan ville, och mina värdföräldrar var på bio. Kändes liksom att man var äldst i hushållet då föräldrarna var borta igår. Med det var kul, som lite omväxling mot för vad jag är van vid hemma i Sverige.

Idag har vi inte mycket planerat. Bara mysa i väntan på julen..! Jag har skypat med både mamma och pappa och ringt min mormor för att säga god jul. 
Jag vet inte om jag får möjlighet att blogg något imorgon. Vi öppnar julklapparna på morgon, enligt traditionen, och senare åker vi till Salt Lake för att fira med släkten där. Vi ska fira hos Duanes mamma. Kommer nog bli jättemysigt!

Christmas Caroling.

Så idag hade jag en härligt slö morgon med frukost, skype med Jojo och sen två avsnitt av the Vampire Diaries (premiär för mig), för att sen se på Malcolm in the Middle i väntan på att Shila skulle komma och hämta upp mig för att go caroling. Efter att hon ringt en gång och bett om ursäkt för att hon var lite sen så ringer hon igen en stund senare och säger ungefär "okay there will be a boy knocking on your door riiiight... now", då knackade det! Aha en boy.. tänkte jag.. och öppnar dörren. Och där stod Clint (the student body president ni vet, från the welcome party for foreign exchange and new students, och alla assembies in school) - "Hey! ..Oh, you!" ..Haha.

Jag improviserade mig igenom ungefär hälften eftersom jag antingen inte kunde texten eller varken texten eller melodin, men oftast så hade vi sångböcker med text. Och jag måste säga att det gick rätt bra under omständigheterna haha.

Då vi varit på två nursing homes åkte typ hela gänget hem till Clint och hans mammas nybakta cinnamon rolls, med varm choklad. Åh jag har aldrig haft så goda cinnamon rolls before. Dock så kanske det kan bero på att jag, vad jag kan minnas bara haft dom från skolans vending machines. Men gott var det iallafall!

..Haha, Jessie blev just upphämtad av två av hennes kompisar, och först stod dom utanför våran sovrumsdörr så den ena killen gav mig en nickning med tillhörande vinkning. När jag sen gick upstairs var han sist påväg ut through the front door då han med ett så snällt leende face sa "Nice to say hey to you again". Haha jag har aldrig hört någon formulera det så förr. Det tyckte jag var lite roligt. Gulligt också av han och det tillhörande söta lilla fejset. Haha. I min lilla överraskning fick jag fram ett "Nice to ..see you..(!)" - Då log han lite skrattande to acknowledge min lite förvirrade kommentar - "..have fun!" - "I will". Haha tyckte det var lite sött, det är som sånna små roliga saker som make my days. Haha.

Tycker ni inte det makes at least a little sense? :)

Snart är det jul! ..Snobben är söt.


Modeling for Jessie.

Oh that's right. Jag glömde vad jag gjorde igår efter skolan. (HAHA, jesus vad mycket jag skriver!? Jag ber om ursäkt. Men ni behöver inte läsa allt ..haha, givande. Jag gjorde iallafall vissa ord bold:a så ni har lite keywords i de två senaste inläggen så kan ni välja om nåt intresserar er). Då skolan slutade så skulle Jessie fota mig för hennes fotoklass.
Hon gjorde en jättecool fågelinspirerad sminkning!
Efter det åkte vi hem. Jag gjorde chokladbollar och sen åkte vi till the christmas party som vi skandinaviska utbytisar (+ Olga från Tyskland, lite random sådär) hade tillsammans med våra familjer. Det blev superlyckat och kul!

Monday - Tuesday - Wednesday

MÅNDAG, då var det christmas morning day! Åh vad jag älskar dessa pajama days! Jag tror dom flesta gör det, eftersom det är en av de få dress up dagarna där majoreteten faktiskt dressar upp sig. Vi hade en sub på engelskan, min första peiod, en awesome en. Tur för mig eftersom jag såklart var sen (typ en minut dock) och en stund efter att jag satt mig ner, och efter att en kille i min klass (sitting there in the middle, fully dressed in his pajamas and slippers and everything) helt randomly out of the ordinary sagt "HELLO!" med en vinkande arm över halva klassrummet då jag kom in, följt av killen-i-platsen-bredvid-mig:s "Hello", att hon inte brydde sig om vi var a couple minutes late within the tardie bell. Those things mademy day lite grann sådär, hahah.
PE:n second period - inget speciellt. Hangoutade med people mellan PE:n och study hall:en.

Study hall:en - tyst och långtråkig (men bra att ha) som vanligt.

Lunch!

Matte ..

Foods & nutrition .. vi pysslade på och förberedde lite inför ett "projekt" som vi ska göra efter jullovet. Kan berätta om det lite närmare. Lite hillarious var det. (Det handlar om kex, och sen om "date". Påminn mig;)

IGÅR
Vi hade en sub för sub:en på engelskan. Det roliga var att det var lite amerikanskt sådär. Han var nämligen en recruiter for the army. Haha, hur ofta skulle det hända i Sverige liksom? Han bara hoppade in sådär, - med militäruniformen på förstås (eftersom han got paied from the army då = han jobbade = han hade på sig sin uniform. Och ja, någon frågade).

PE.. vi spelade volleyboll, men folk var absent så det blev lite lame:t eftersom dom flesta spelar basket på andra planhalvan. Sen började vi spela badminton istället, två och två. Då Berit (från Tyskland) tillslut fick nog, och ditchade mig, haha, sa jag "förtvivlat" till Grover: "What am I supposed to do now?", vilket ledde till att han började spela med mig istället. Haha, han är som en gullig morfar eller nånting. En gång skrämde han migtill och med i korridoren genom att putta till (eller nåt liknande) min ryggsäck utan att jag visste han var där, då han gick förbi så jag mest troligt förflyttade nmig en halvmeter. Haha.

Study hall ...

Lunch! Smaskigt med onyttig skolmat.
Förövrigt kom Rook (och en annan liten kille) upp till oss på lunchen igår och sa åt oss att vi måste gilla hans status på facebook. Det var lite av en thing en del killar verkade få för sig här med att raka saker. Så efter en killes "If I get a hundred likes I'll shave my legs" (han fick typ 225), så postade Rook: "If i get a hundred likes I'll shave my neighbours cat". Jag svarade after a moment: "No I'm not gonna like your status, I like cats". Han var ju såklart inte så seriös. Men after that he just glared at me for like forever tills han tillslut (antar att det var det bästa han kunde komma på under pressen) sa "You foreigners!"
Don't know whether to be offended or not. Haha.
Dessutom berättade min värdmamma då hon fick höra det, att en av Beccas (min 11-åriga värdsysters) kompis hade sagt (då hon fick veta att jag var från Sverige och bodde här just nu) "Oh I've always wanted a foreigner!".
Hahah.. ibland känns det ju lite som att man är något slags husdjur?

Matte ..

Foods & Nutrition .. vi åt. Liksom.. vad är det för idé att laga nånting då klassen innan gjorde det så det fanns mat över? haha..

IDAG! Jag var sen igen. Bara ett par minuter dock. (Måste tillägga att det inte riktigt är mitt fel, haha).
Vi fick munkar och minimala små söta cupcakesengelskan av våran (första) sub, not the military guy.
Alla våra lektioner idag var 35 minuter kortare så att vi skulle hinna med innan the early release. Vi fick the early release för att "vi" (bidrog tyvärr inte så mycket eftersom Jessie gjorde det) samlade ihop över tiotusen cans (målet för att få sluta tidigt var 7000) för att ge till dom som behöver det.

PE:n var kul idag. Vi behövde inte byta om och vi fick göra precis vad vi ville. Även om det var att bara stå och prata. Efter att jag och en tjej stått och skjutit badminton"bollen" mellan varandra tills det blev lite för varmt bestämmde jag mig för att ta en sväng utanför dörrarna. UT alltså. Ni vet det finns ju oftast dörrar i ett gym.. öhm, en gympahall (?). Efter mig kom även Mayra (den andra tjejen alltså, osäker på hur man stavar hennes namn). Men sen dök även Rook och Brayden upp. Så vi kastade några snö(!)bollar på Rook och jag fick någon tillbaka, innan vi en efter en gick in igen och mest hang out:ade innan vi slutade. Och ja, det har snöat! En gång. Så det ligger ett litet fint vitt lager med snö på backen iallafall. Förövrigt måste jag igen bara point out hur gentlemenaktiga killar kan vara här. Jamenar, spelar jag badminton och "bollen" (or whatever) ends up på golvet en halvmeter från mig och en halvmeter från den som spelar basket är det väl inga problem för mig att ta upp den? Men Brayden plockade upp den och gav den till mig. En stund senare gjorde Rook samma sak. Gulligt.

Dom andra lektionerna hände det igen inget speciellt på. Så dom hoppar vi över för idag. Nog långt inlägg ändå va...?

Shila, (min Amerikanska kompis) ringde för en stund sen och bjöd med mig på caroling för typ, gamlingar, imorgon. Haha. Det tyckte jag lät gulligt, och bättre än att göra ingenting (med tanke på att jag var uttråkad en och en halv timme efter jag kommit hem från skolan) så jag sa ja.

Äntligen kom Jessie hem! I'm not lonely anymooore! ..haha okay never mind..


Dags för en liten update kanske?!

Alltså, går tiden lika fort för er? Den bara flyger iväg för mig! Det känns som att det var alldeles nyss jag bloggade, men det var ju en vecka sen nu!

Efter onsdagen med basketmatchen, var det torsdag (..haha, no kidding?), då jag stannade hemma från skolan, och sen var det fredag. I fredags bestämde vi oss för att vi ville gå och se Sherlock Holmes. Så min host mom skjutsade mig och Jessie till Fat Cats där Maja redan var, och så såg vi den tillsammans. Klockan 10:40 på kvällen. Vi hade himla kul! Dessutom gjorde "vi" bort oss lite då jag inte fattade vad i all världen kassörskan frågade mig vad jag ville ha för vatten. Jag svarade: uuuhmm.. What do I want?? (till Maja), "the cheapest kind". Så fort hon i kassan vände sig om frågade jag Maja på svenska "Vad fan sa hon om vattnet??" eftersom hon rabblat upp två helt oförståeliga namn för mina öron. Jag och Maja hade dessutom för en gångs skull helt naturligt pratat engelska med varandra hittills, så vad tror ni hon gör? Börjar förklara på engelska! ..."Svenska tack?!" (jag gillar att vi pratar engelska, eftersom det är delvis därför vi är här, men detta fallet var ett undantag, som ni säkert kan förstå). Och Maja fattade ingenting. När hon tillslut insåg vad jag sagt fattade hon också att hon pratat på engelska utan att tänka på det. Hahaha. Så kul vi hade åt det. Dom som hörde måste ju trott att jag var retarded som inte fattade vattenfrågan ..jag som så "snyggt" försökte rädda det hela genom att bara öppet fråga Maja vad hon tyckte, i och med att jag köpte grejer åt oss båda. Men nej, så det kan gå. Haha.

I lördags åkte jag, Lisa, och Maja med Solvor och en del av hennes familj till ett svenskt "Lucia Party". Det var en svensk lady som höll det hela. Och några andra svenskar fanns det också där. Luciatåg, med svenska sånger, till och med svenska "dikter" (antar att barnen som läste var halvsvenska), och lussekatter och pepparkakor. Åh så kul det var! Det var snudd på lite roligare här än vad det är hemma faktiskt, men det beror nog på att det var så oväntat svenskt mitt i allt det amerikanska!

Den här veckan har bara bestått av tre dagar. Och idag hade vi early release, så we got out at one, efter en jätterolig wish assembly där the student council granted wishes (allt mellan himmel och jord, på massa olika kreativa och roliga sätt). Apropå the student council. Minns ni i början av mitt år här, - det där welcome party:t? Då vi spelade lazer tag? Om inte kan jag ju påminna er om att där jobbade ju iallafall en jättetrevlig och snäll kille som (ungefär "tredje gången gillt" tillslut) satte sig ner vid mig, Jojo och Maja och pratade med oss. Någon dag senare fattade jag att han gick på våran skola. Och det visade då sig att han var the student body president. Haha. Så han står ju alltså och pratar inför i princip hela skolan på alla assemblies, måste säga att han gör ett sjukt bra jobb. Men det visade sig också att hans pappa är politikter i här i Rexburg, eller the county, eller whatever, så det var ju inte så förvånande. Hahah, men iallafall, sjukt vad "borta" man kan vara innan man lär sig livet på en ny plats. Ganska självklart, haha, men det är lite kul hur olika jag faktiskt ser på saker nu, jämfört med hur jag såg på det då allt var nytt.

Nu ser jag liksom grupper, kompisgäng, olika typer av personer.. I början såg jag mest en massa folk. Och främmande ansikten. Nu har jag vant mig vid att se alla och dom flesta ansikten är mer eller mindre bekanta. På ett sätt känns det som att jag var mer öppen i början. - Vilket nog är en väldigt positiv sak, speciellt när man är osäker på mycket, som jag såklart var. Om man är öppen och inte vet någonting om allt runt omkring en, om man inte är så narrowminded, så blir det lättare att hantera allt om man är osäker. Inte osäker som i rädd och nervös, utan osäker som i "jag har inte stenkoll på allt här". Och inte narrowminded som något negativt, utan bara som så att jag nu tillexempel inte skulle gå upp till precis vem som helst om jag hade en fråga, utan nu har jag någon idé om vem jag kanske hellre skulle fråga än någon annan. Bara ett random exempel sådär. Om ni fattar? Vet inte om det här makes that much sense to you guys, but it does to me. I guess you just have to become and exchangestudent and see if you understand!;) Just saying as a matter of fact though, jag menar inte att det ena är bättre än det andra. Bara lite kul. Och inte för att det spelar så stor roll heller.

Jesus vad långt inlägg det blir då..?! Jag måste verkligen börja blogga med kortare mellanrum så det blir fler och kortare inlägg ...jag kan ta och dela det här i två? Jag gör ett till inlägg.. ah så gör vi. Ja det var ju en lite knäpp idé kanske. Men ah så gör vi.

Update.

Idag stannade jag hemma från skolan. Kände liksom att jag behövde vila, med tanke på hur mitt huvud kändes. Det tråkiga var att jag missade en lock down i skolan! Dock så tror jag inte jag missade så mycket eftersom det bara var tre klasser som fick liksom göra något över huvud taget. Coolt för dom dock! Solvor var i en av dom klasserna och tydligen så hade poliser kommit med pistoler och grejer och sagt åt eleverna att hålla händerna över huvudet medan dom ställde frågor till läraren. Sen fick dom gå till the courtyard med händerna bakom huvudet och stanna där ett tag. Haha, önskar att jag hade fått göra det. Men lock downs brukar tydligen hända två gånger om året så jag hoppas jag inte missar en eventuell nästa gång!

Jag tog mig iallafall iväg till gamet igår! Och det var helt awesome! Igen. Vi spelade mot Rigby, våra rivaler, och så himla jämnt det var!! Tills vi förlorade med tre (!) ynka poäng. I sista sekunden var en i vårat lag så himla nära på att scora en three pointer men missade. Det var dock förståeligt med tanke på hur långt bort han var, men bollen kom ändå rätt så nära korgen. Måste säga att vi har ett bra varsity lag!! Och det var extra roligt att stå i the spirit club section och heja för full hals. Den här gången hade motståndarlagen också sin spirit club med, vilket var kul då det blev ännu mer intense. Dom hade även sina cheerleaders med, inklusive en kille! Haha det var coolt. Snacka school spirit! I LOVE IT!!

Om ni kollar på high school filmed som inkluderar basketball games så var den matchen basically vad ni ser. Fullsatta läkare med massor av cheers och screams, cheerleaders, och såklart våran proffsigaste maskot.

Såg även jv spela mot Rigbys jv. Inte lika intense. Men det var också kul, fast vi förlorade tyvärr även där.
Killen längst till vänster kallade mig "Sandstorm" once. Killen längst till högen
är i min foods & nutrition class.
Interesting facts ..aight? Haha.
Nummer 14 är förresten också i min foods & nutrition class. Lite btw sådär.
Känner dom inte dirket men lite kul iallafall.
Och jo, killen till vänster om nummer 14 är i min Pe klass. Haha..
Visstja, killen i min engelska klass är nummer 20. Gillar han för han är långt ifrån
lika omogen som alla andra sophmores i i den klassen... nice guy dessutom.
Och killen näst längst till vänter ÄR ENORMT LÅNG av sig.. Hahah..

Glömde förresten totalt bort att fota under varsity matchen. Skyller på att det var alldeles för spännande..! Kanske kan sno lite bilder från Maja eller nån som faktiskt tog bilder senare.
Köttbullar till middag i söndags. Med Gräddsås från IKEA. Yummy!!

Mitt pepparkakshus från i lördags.

Kul överraskning kom med posten idag. Från min pappas kusin och hans fru. Haha.
Vad gulligt av dom. Jag vann förresten 25 kronor på trisslotten minsann..!

Nu måste jag ta och skriva en historiskt uppsats om citatet "the decline of litarature indicates the decline of nation" till imorgon.......... Som ni kanske redan förstod så har jag inte ens börjat. Så I gotta get to it, illa kvickt!

Today is only one of all the "todays" in a life.

Kom hem från skolan för ett tag sen. Kännes mig en aning yr av någon anledning, världen står inte riktigt still. Men det går nog över. Hoppas det går över snabbt, jag vill på basketball gamet som är ikväll. Får se om jag tar mig iväg.
Förövrigt ska jag rätta till spirit week dagarna lite grann:
Imorgon, torsdag: Ugly sweater day.
Fredag: Nånting med "hawaiian christmas day", vilket antagligen blir ungefär som sommarkläder (it's not like vi får gå runt med coconut bikinis och sånna stå kjolar haha).
Måndag: Christmas morning day.
Tisdag: Winter sports day.
Onsdag: Santa's workshop day.

Nu tror jag det blev lite rättigare.

Hur har denna onsdag varit då? Väldigt normal. Det roliga är som vanligt PE, dom andra klasserna är okej. Som sagt. Förresten är det lite roligt vilket skillnad det kan vara, om jag jämför min förra PE klass förra trimestern och den jag har nu. Jag gillade verkligen den gamla klassen, men denna trimestern känner jag mig plötsligt bra. Insåg nu hur bra majoriteten av killarna i min gamla klass var. Haha. Så det kanske är en bidragande orsak, men samtidigt tror jag nystarten får mig att bli ett snäpp bättre också, vilket är kul eftersom alla andra tjejer är rätt så dåliga ..inte är väldigt sportsliga av sig.. haha, därav får jag en massa high-five, eller knuckles, av killarna. Eller "nice kick", eller som idag då vi spelade volleyboll, "YEAH a girl doing the job!". Haha, vet inte om man ska ta det som en komplimang eller inte, med tanke på hur det nedvärderar tjejer och sport.. men nej jag tar inte illa upp. Det make:ar sense faktiskt. Och sen om jag gör nåt misstag här och där så är det "okay".

Förövrigt har jag A i alla mina klasser just nu! Jippie! Dock så kan betygen flyga upp och enr hur lätt som helst, och hur ofta som helst, beroende på alla små uppgifter mm. Men jag hade av någon anledning nyss ett D i matte, men efter han betygsatt några grejer blev det plötsligt ett A. Eller ja, ett A- men what the heck. Och inga tardies eller absences so far! ..dom kommer nog.

ANYWAYS. Har inte så mycket mer att säga. Förutom att jag fick ett litet paket av pappa the other day. Det var inget speciellt dock, bara en grej som jag ska ge till Jessie i julklapp. Men så hade min söta pappa skrivit två julkort till mig! Och dessutom skickat med ett rosa hjärta, som jag fått av min bästa kompis en gång i tiden. Haha. Typiskt min pappa att göra nåt sånt random, men det gjorde mig då glad!


Puss och kram på er!


Julbak.

I skolan händer inte så mycket out of the ordinary, förutom att vi hade en lite assembly i the audatorium (inte in the gym som vi brukar) eftersom vi har en spirit week såhär innan jul. På torsdag börjar den, men ugly sweater day ...och fortsätter på fredag med sommarkläder. På måndag är det vinterkläder som gäller, tisdag är det christmas morning-day, och sista dagen innan jullovet, på onsdag nästa vecka, är det santas helpers-day.
Förövrigt är den en sophmore kille på skolan, han var i min engelskaklass förra trimestern och är i min matteklass nu, som, om jag gissat rätt, kommer lite söder ifrån.. Han har en touch av en southern accent. Haha. Iallafall, det kändes så amerikanskt, då han plötsligt skulle spela gitarr och sjunga under assemblyn - med cowboyhatt, och lite country stuk såklart. Måste bara säga att han faktiskt var bra. Och jesus för att vara typ 15 (ev 16?) vad han kunde ta mörka toner. Haha. Kändes bara lite amerikansk sådär. Förövrigt är han ingen person som jag brytt mig om att känna eller nåt sånt, haha, men lite roligt när jag tänker efter är det att min första förvirrade dag i skolan då jag bara satte mig ner vid ett bord alldeles själv (eftersom jag inte kände en enda människa förutom Maja och Jojo som jag inte hittade haha) så kom han country killen, Mike förövrigt, och satte sig ner mitt emot mig och började prata.

I brist på annat får ni lite bilder från julbaket i lördags hos Lisa. Snodda från facebook eftersom jag glömde ta med mig kameran..
Fina miner på svenskarna.
Alla utom Lene (och ja, jag ser lite retarded ut).
Pepparkakor!
Tha swedes.


Basketball game!


Såå, det var meningen att jag skulle uppdatera lite tidigare men jag tappa lusten..! Ber om ursäkt. Men här är iallafall bilder från förra fredagen! Mitt första amerikanska high school basketball game. Det var alldeles helt awesome!! Way mycket roligare än football måste jag säga. Fast american football är ju en upplevelse i sig. Men gilla basket alltså!!

I lördags var vi, som sagt, hos hemma hos Lisa och hade julbak, vilket var super mysigt och kul! Jag gjorde jättefina pepparkakor som smakade jätte.. inte gott, och inte pepparkaka, men jag skyller helt och hållet på det amerikanska receptet som sa åt mig att tillsätta molasses och massa strunt. Nästa gång blir det ett svenskt recept!
..åhnej vad sugen jag blev på riktiga goda mörkbruna pepparkakor nu..... Ät några åt mig ni där hemma i Sverige!
TACK.

Söndagen då... kommer inte riktigt ihåg något mer än att vi var i kyrkan och sen skypade jag msnade mest hela dagen. Dessa söndagar. Haha.
Och sen var det ny skolvecka igen. Min PE klass gör helt klart mina dagar! Det är det roligaste på hela dagarna. Det enda negativa är att den här klassen, till skillnad från min förra, av någon anledning inte ens försöker få ut oss tjejer då vi spelar kickball. Och jag som plötsligt blev så bra på att kicka!! (Hahah okej, kan ju inte mäta mig med killarna men relativt. Jamenar, nog bra för att dom ska kunna försöka hit me och jag skulle kunna komma undran tack vare en bra kick). Anyways! Love Pe iallafall. Haha.

Imorgon blir det en Ef get together thingy med dekorering av pepparkakshus! Blir nog mysigt! Sen tror jag det är något christmas party in our church, vilket jag tror min mamma glömde bort, så hon föreslog att jag och Jessie kan dra på bio. Kanske blir både och då? Inte mig emot.

Puss och kram på er! Och förlåt för sån sen uppdatering.


When these things doesn't call on your attention - you're used to the differences.

I figured I wanted to make a list of things that are different here. Bara lite sådär småsaker och roliga grejer i vardagen så ni får veta lite mer om the everyday life liksom. Så då kör vi..

- I skolan har majoriteten, även tjejer, på sig vanliga jeans, ofta mer eller mindre utsvängda också. Till skillnad från i Sverige då vi tjejer för det mesta har tajta jeansleggings eller taits eller liknande.

- Att ha på sig "jackets" i tid och otid är inte alls omodernt eller ofint. Snarare lika vanligt som alla andra typer av tröjor.

- Någon keps här eller där, även på tjejer, är inte heller något konstigt.

- Tandställning är nästan mer vanligt än ovanligt om man är 15-16.

- Ryggsäckar är en självklar del av high school livet. Med alla möjliga färger eller mönster. Såklart finns det lite andra typer av handväskor och så vidare i vissa tjejers possesion. Men backbacks.. that's the normal thing.

- Ungefär alla över femton år, dvs typ alla som går på high school, har körkort och traskar efter skoldagens slut till deras egna lilla bil eller bamse truck eller någon annan typ av bil. Dock så är vi inte udda eller nåt bara för att vi blir uppickade. Det är också rätt så normalt. Kön av bilar på skolgårdens parkerng kan vid 3:30 likna världens trafikstockning.

- Tar man någon form av PE i skolan (physical education) är det PE clothes som gäller. Likadana för alla. Med Madison trycket på. (Dock så får man ha andra former av "skoluniformer" om man tex spelar basket kan man ta på sig sin basket"tröja". Fast alla lyssnar inte på reglerna till fullo. Vilket inte heller leder till nånting basically).

- Killar agerar (mycket mer ofta än i Sverige) gentlemen. Håller up dörrar och låter en gå före genom dem eller genom eventuell trängsel. Är man lite för kort för att nå up är det inte vem som helst som är lång som hjälper till, - nej då är det mest troligt en kille som får sträcka på sig.

- Mr. and Mrs. plus efternamn, eventullet bara efternamn, då man pratar med en lärare är vad som gäller.

- Att sitta på helspänn och bara vänta dom sista två minutrarna i slutet av en lektion på att höra the bell ring är vad som gäller om man inte är fullt upptagen med nånting ändå in i slutet. Mer aldrig än sällan (if that makes sense) får man sluta tidigare och lämna klassrumet.

- Någon form av chips, ofta typ tortillachips, är väldigt vanligt att få, eller ta med sig, till skollunchen. Även att äta det hemma.
Reagerade jag? Nej. Men sen kom jag på mig själv med att ha blivit alldeles
för van med onyttigheterna. Haha.

- Drive throughs. Finns det nånting som inte har drive through här? Jo det gör det klart, men på ungefär vart enda ställe där nånting ätbart säljs finns det - glass, hamburgare.. Det finns även drive through apotek och drive through banker (där grejerna skrickas i små rör, och några godisar kan följa med på vägen tillbaka till bilen). Såklart drive through bankomater också.

- Att säga "Hey how you doing" eller "Hey what's up" är minst lika vanligt som att sluta vid "hey".

- Varenda gång du betalar för dina varor på Walmart, eller Broulims, eller liknande, får man höra "Hey how you doing today?" Rätt ofta lägger dom även till "did you find everything you needed?".

- Apropå att handla varor och betala för dom, - behöver du packa dina kassar själv i slutet av rullbandet? Nej, för rullbandet tar slut där kassören är, och istället är det dom som packar ner alla sakerna i (tunnare) plastpåsar (än vad vi har i Sverige). Dom sorterar det till och med, - ätbart i en kasse och saker i en annan.

- Sopsortering? - Obefintlig.

- Betalar du med kort i affärer behöver man inte slå in någon kod, istället signerar man med sin namnteckning på en liten touch aparat grej med hjälp av en tillhörade "penna".

- Dörrhandtag är runda. (Numera reagerar jag så fort jag ser ett "vanligt" dörrhandtag).

- Varför kolla på vanliga tevekanaler när det finns Netflix?

- Peanut butter, ranch dressing, fry sause, mac n cheese, vadå mörkt bröd? - Toast såklart. Knäckebröd? - Näh.

- Det är skilnad på bil och bil, - Truck, car, van etc.

- Pens (alltså typ bläckpennor) används frequently. Pencils används såklart också, men för mig som är van vid att vi hemma i Sverige (iallafall där jag bor) oftast använder blyertspennor så känns det som att bläck är vanligare här. Dock så säger norskar och tyskar att dom avnänder mycket mer blyerts här för där använder dom nästan alltid bläck, tydligen. Så från deras point of view är det tvärt om. Antar att det är rätt så 50-50.

- Jo, som ni kanske redan hörst, multiple choise questions på prov i skolan är mycket mer vanligt än "riktiga" frågor.

- Mini flaskor med hand sanitiser med en massa olika färger och dofter är lite av en grej här. Har inte sett sådana i Sverige.

- Köpa eget skolmaterial, och betala för vissakurser och för skolmaten är inget konstigt.

- Handlar du nånting blir det alltid en aning dyrare än själva priset för grejen/grejerna eftersom det läggs på tax.

- Chokladmjölk till lunchen i skolan, vadå onyttigt?

- Vem har inte heltäckningmattor någon stans i huset? Oftast är dom enda rummen utan heltäckningsmatta kök och badrum.

Mer än så kan jag inte komma på just nu. Vissa saker har jag till och med blivit så van vid att jag inte reagerar över dom.

Time is flying by.

Christmas is coming up, sooner than I'd ever expected.

Är rätt så glad att jag har småsyskon så även jag fick en chokladkaländer i år!
Haha, så söt familj jag har som så självklart gav även mig en sådan. Choklad tackar man ju som aldrig nej till (förutom viss amerikansk choklad som faktiskt inte är god alls!). Dagen har förövrigt varit bra. Idag var det "Blood Shot day" vilket innebar att man skulle klä sig i rött. - Skolans main color liksom. Har absolut inget rött så jag paniklånade det rödaste jag kunde hitta (förutom en soccer sweatshirt) av Jessie, vilket var rosa... Haha Men jag gillar den iallafall. Syns lite på bilderna.
Juste, här i USA känns det förövrigt fullt normalt att gå runt och ha på sig jackets. Inte ostylish alls liksom. Fick dessutom låna en praktiskt taget oanvänd ryggsäck av Becca, känns inte ens konstigt att bära runt på en lila backpack. Gillart faktiskt. Haha. Dessutom behövdes det verkligen. Min handväska liksom...

Ikväll hoppas jag på att ta mig till basketgamet! Med Sovve. Hoppashoppas, skulle nog va rätt så awesome!
Och imorgon ska vi dra ha lite svenskt julbak at Lisas house! Jag ansvarar för pepparkakorna så det måste också ordnas...
Puss!


Almost friday.

För en stund sen kom jag hem från att ha hang outat lite hos Maja där vi tog oss en promenad och drack thé/varm choklad efteråt. I skolan idag bytte jag sorgligt nog bort min history class till Solvors Algebra 1B ...jag och matte, firvilligt?? Vad flög i mig liksom. Haha. Men det känns rätt lugnt eftersom jag inte känner sån himla press på mig med betyg och så. Plus att Algebra är ju sånt som jag faktiskt gillar med matte och sånt. Ekvationer och så. Det roliga var ju också att då jag kom tillbaka efter att ha frågat om jag kunde joina klassen och fått lärarens underskrift, och sen frågat var jag kunde sitta och han pekade på en tom bänk bredvid en tjej så utbrast hon "YES! I don't know your name but you're awesome!" Och folk började skratta. Härligt där. Haha. Partly tror jag kanske hon sa det eftersom hon stod och pratade med Olga då jag gick och frågade henne om nånting efter första perioden, så därav visste hon väl iallafall vem jag var.

Min historia lärare, Mrs Ashton lät dock inte så glad då jag bytte, men.... klart hon kommer sakna mig!! Haha nej jag skojja bara. Men vilken lärare skulle bli glad då nån droppar deras klass? Och åååh, jag fick just veta av min syrra att killen som satt framför mig i den klassen, då Ashton endast delade ut två papper till raden med tre platser (varav min var tom), sa ungefär "what about Lina? She needs one too" eller nåt sånt. Varpå Ashoton bara sagt "She switched". Awww heart break över den stackars snälla killen! Okej han är inte en sån där good looking guy men han pratade hur mycket som helst (vilket jag antar är positivt för det mesta) och var alldeles jätteglad och trevlig och leende och snäll. Haha. Så fy how bad I felt. Iallafall så gick brandlarmet i slutet på fourth period (matten då alltså) och då vi stod där ute kom Mrs Ashton och frågade så himla snällt och gulligt och allt om jag hade lyckats byta till matten. Sen var det en tjej (också utbytis, från Slovakien), Vivien, som också var i min gamla historia klass som kom och sa hej till henne, varpå Mrs Ashton sa "Oh I miss you too!" men att hon skulle ju se oss next tri. Så det verkar ju som att jag slipper att få en lärare som holdar någon grudge against me. Jag gillar henne och hennes klass.

Anyway, in case you're wondering why on earth I'm writing about such interesting stuff I just have to remind you that I mostly write for me. To be able to look back in the archive whenever I want in the future and remember those wonderful small things from this year that makes the whole year so much better. Därav detaljerna. Och oops, hehe, sorry 'bout engelskan igen. Där ba kom det liksom.
Okej, resten av bilderna från Salt Lake, vilket inte var såå himla många, får komma någon annan dag eftersom jag nu har massa läxa att ta tag i. Där har vi the down side med matten istället för histora. För i historian hade vi oftast bara läxa att finish up det vi eventuellt inte hunnit på lektionen. Vilket faktiskt mest var roligt.

Förresten har basketsäsongen dragit igång nu. Pratade med en snäll kille i min engelskaklass som spelar och han sa att säsongen håller på typ ända in till maj eller nånting. Lång säsong där! Om man gämför med the football season. Det värsta är att dom spelade ett game i tisdags och igår, och sedan hörde jag från alla håll och kanter hur amazing gårdagens match var. Fatta att jag ångrade att jag inte pallade mig dit! Och nu när jag tänker efter var jag uttråkad som aldrig förr, igår. Utan läxor och allt (till skillnad från idag). Tydligen vann, jag tror det var varsity, med en poäng i typ sista sekunden! Och JV vann med sex poäng eller nåt. Åh, shiss att jag missade det!! Hoppas fler games blir lika bra. Hade dock tänkt att gå imorgon, så var inte så inne på att gå igår, vilket var varför jag inte gick. Haha. Men imorgon är även en assembly i skolan så jag antar att den är för basketen också.
Bildlöst inlägg equals tråkigt (tråkigare) inlägg. Därför bjuder jag på lite av
min julstämning från igår. :) (Förresten hade jag sån tur att få den söta vita
blusen av Maja eftersom hennes mamma skickat den som födelsedagspresent
och hon kunde inte ha den, tihi).

Nej nu blir det att get to it. Brådis här.
Puss & Kram på er!

Salt Lake - Thanksgiving.

Turkey!

In the mall.
Tomte som tar emot önskningar! Amerikanskt eller vad?
It's Swedish of course.
Hahah folk stannade till nedanför rulltrappan då Jessie ville ta kort på mig
åkandes. Kände mig lite sådär "Kolla på miiiig här uppe!" Hon förklarade
iallafall tydligen för dom snälla människorna att "she's from Sweden".
Snacka om att det kändes som att jag lika gärna hade kunnat vara hemma
i Sverige.
Tea party with our new found friends!
Amerikanare har lite svårt att uttala ett svenskt "Y". There were some
nice tries though. Kanske laddar upp en liten video på den någon gång.
Ah faktiskt. Rätt så.
På Jessies bevåg tyckte vi att typ 50 cent för en liten söt mus var helt
klart värt det.
Så varsin liten kompis följde med hem i våra fickor.

Har fler bilder, lite från bion och så, men jag börjar med dom här så får ni se lite grann iallafall!

Så tar vi med lite höjdpunkter med denna Salt Lake trippen också..

-- Mina supersöta värdkusiner som är så roliga att hang out:a med. Så kul att ha lite släkt i min egen ålder for once, haha.

-- Dom två superroliga missionärerna bredvid mig på thanksgivingmiddagen -Gjorde att jag inte kände mig som den ända främlingen i huset och gav mig någon (några) att ha roliga konversationer med. Som faktiskt var mer i min ålder. Eller ja okej, en var 19, den andra 21. Härligt att träffa några som är äldre än 16-17 också for once! Med tanke på att dom typ babblade på och töntade sig (på ett diskret sätt då, inte nåt överdrivet) med varandra, och genom att jag mest ser yngre människor i skolan hela dagarna, var min första tanke typ "Men herre gud, vad är dom? 25? ..och pratar och svamlar sådär? ..Vad roliga dom är". Den tanken confirmade "Elder Reid" (haha, 21-åringen) då jag blev chockad över att dom inte var äldre än vad dom var. Medan Jessie sen kom och snacka tvspel med "Elder Painter" (19 åringen, som faktiskt var en Painter också) satt jag och den andra killen och var totalt borta. Men sen kom plötsligt Doctor Who på tal, och fatta glad jag blev när jag för första gången träffar nån som faktiskt sett serien! Och som dessutom considers it to be the best show ever!! Snacka om roligt att diskutera, haha.. det är bara att säga "sonic screwdriver" till en sån person och så är man i full gång. Jamenar, hur mycket säger orden sonic + screwdriver er som inte sett showen? Stackars Reid killen var lika lost igen, men där hade han Jessie med sig iallafall. Det ända vi alla hade gemensamt var "The living dead", vilket jag sett alldeles för lite av för att kunna diskutera, så där var det mest Jessie och Painterkillen som hade nåt att säga varandra.. Haha.

Ended up with "add me on favebook" och en bloggsida för den inte lika uppdaterade nittonåringen som inte hade någon sådan.
Men vill ni veta nåt, jo det tror jag faktiskt, - om man är missionär får man inte kolla på teve. Därav tycker jag hemskt synd om den yngre missionären som bara missionerat i fem veckor och har sisådär ett år, tio månader och tre veckor kvar och inte kan titta på något Doctor Who. Skulle dock meddela om vad som händer med astronaut tjejen och om hon visar sig vara River, vilket vi båda hade funderat på.
...

Den andra killen hade förövrigt missionerat i över ett år typ, så han var ju lite mer isolerad. Herre gud jag kan inte tänka mig hur konstigt det skulle kännas att "missa" så mycket. Men dom gör ju det frivilligt. Jag judge:ar inte.

Dessutom får dom inte lyssna på musik, mer än typ körmusik från kyrkan. Och datorn får dom bara använda en liten stund i veckan. Stor idé med facebook. Haha.

-- Toppenkonversation med min värdkusins nyblivna man (bröllopet ni vet) om politik! Haha.. Snacka om Obama och the Democrats and the Republicans och taxes och orättvisor och dåligt system och allt möjligt. Kille med bra åsikter! Älskar att stöta på såna här bland folk som ofta är rätt så typiskt amerikanska, jämfört med våra svenska (in general) åsikter.


-- Åka till IKEA, traska runt i en galleria på Black Friday (shoppingen börjar typ 12 på natten = galet har jag hört, med köer och trängsel), och gå på impulsbio med familjen på det största biograf stället jag någonsin varit på.

-- Att fira en äkta amerikansk Thanksgiving såklart!

Happier days.

Så, idag och igår var bättere än i måndags. Idag var trehundra gånger bättre än igår. Jag bytte till PE second period istället för third. Gick efter första lektionen och bad snällt.. "..is your class full?" "It is pretty full yeah.." så jag drog på mig hundvalpögonen så gott jag kunde och bad snällt och sa att det var ju bara jag, bara lilla jag, "there are a lot of guys in this class, - not a lot of girls". Gjorde inte mig nåt, ju mindre överamerikanska tjejer desto bättre, så jag bara höll med liksom "ah okej". Och han sa ja! Eller ja "okay", för att vara petig. Men boy den calssen var roligare. Så har jag dessutom min "best bud" som han så nicely put it där också. Haha. Study Hall var förresten toppen. Bara sitta där och göra whatever you have to do. Toppen för mig som alltid procrastinate:ar mina läxor och som är så himla långsam. 70 minuter extra där!

Funderar också på att droppa min history class denna tri:en som jag har 4th period och ta history B next tri. För jag saknar min gamla history class alldeles för mycket för att gilla denna... så det skulle nog kännas bättre. Dessutom skulle jag gilla att spara "det bästa" till sist. Dock så är Jessie i min history class nu, vilket var roligt. Så hon ville ju inte jag skulle byta.. Då kan vi ju inte göra läxor tillsammans eller nåt heller.. Men jag frågade iallafall Mrs Ashton om hon hade några open spots nästa tri och hon var inte säker, men då jag sa att jag funderade på att drop the class och ta den nästa tri istället sa hon "we will miss you" "but I guess I'll have something to look forward to then" Haha hon är verkligen den bästa läraren. Och hur som helst frågade jag i the counseling office och det fanns plats i alla utom 5th period, så första, andra eller fjärde.. Så vi får se om jag kan få till det. We'll see how it turns out.