When these things doesn't call on your attention - you're used to the differences.

I figured I wanted to make a list of things that are different here. Bara lite sådär småsaker och roliga grejer i vardagen så ni får veta lite mer om the everyday life liksom. Så då kör vi..

- I skolan har majoriteten, även tjejer, på sig vanliga jeans, ofta mer eller mindre utsvängda också. Till skillnad från i Sverige då vi tjejer för det mesta har tajta jeansleggings eller taits eller liknande.

- Att ha på sig "jackets" i tid och otid är inte alls omodernt eller ofint. Snarare lika vanligt som alla andra typer av tröjor.

- Någon keps här eller där, även på tjejer, är inte heller något konstigt.

- Tandställning är nästan mer vanligt än ovanligt om man är 15-16.

- Ryggsäckar är en självklar del av high school livet. Med alla möjliga färger eller mönster. Såklart finns det lite andra typer av handväskor och så vidare i vissa tjejers possesion. Men backbacks.. that's the normal thing.

- Ungefär alla över femton år, dvs typ alla som går på high school, har körkort och traskar efter skoldagens slut till deras egna lilla bil eller bamse truck eller någon annan typ av bil. Dock så är vi inte udda eller nåt bara för att vi blir uppickade. Det är också rätt så normalt. Kön av bilar på skolgårdens parkerng kan vid 3:30 likna världens trafikstockning.

- Tar man någon form av PE i skolan (physical education) är det PE clothes som gäller. Likadana för alla. Med Madison trycket på. (Dock så får man ha andra former av "skoluniformer" om man tex spelar basket kan man ta på sig sin basket"tröja". Fast alla lyssnar inte på reglerna till fullo. Vilket inte heller leder till nånting basically).

- Killar agerar (mycket mer ofta än i Sverige) gentlemen. Håller up dörrar och låter en gå före genom dem eller genom eventuell trängsel. Är man lite för kort för att nå up är det inte vem som helst som är lång som hjälper till, - nej då är det mest troligt en kille som får sträcka på sig.

- Mr. and Mrs. plus efternamn, eventullet bara efternamn, då man pratar med en lärare är vad som gäller.

- Att sitta på helspänn och bara vänta dom sista två minutrarna i slutet av en lektion på att höra the bell ring är vad som gäller om man inte är fullt upptagen med nånting ändå in i slutet. Mer aldrig än sällan (if that makes sense) får man sluta tidigare och lämna klassrumet.

- Någon form av chips, ofta typ tortillachips, är väldigt vanligt att få, eller ta med sig, till skollunchen. Även att äta det hemma.
Reagerade jag? Nej. Men sen kom jag på mig själv med att ha blivit alldeles
för van med onyttigheterna. Haha.

- Drive throughs. Finns det nånting som inte har drive through här? Jo det gör det klart, men på ungefär vart enda ställe där nånting ätbart säljs finns det - glass, hamburgare.. Det finns även drive through apotek och drive through banker (där grejerna skrickas i små rör, och några godisar kan följa med på vägen tillbaka till bilen). Såklart drive through bankomater också.

- Att säga "Hey how you doing" eller "Hey what's up" är minst lika vanligt som att sluta vid "hey".

- Varenda gång du betalar för dina varor på Walmart, eller Broulims, eller liknande, får man höra "Hey how you doing today?" Rätt ofta lägger dom även till "did you find everything you needed?".

- Apropå att handla varor och betala för dom, - behöver du packa dina kassar själv i slutet av rullbandet? Nej, för rullbandet tar slut där kassören är, och istället är det dom som packar ner alla sakerna i (tunnare) plastpåsar (än vad vi har i Sverige). Dom sorterar det till och med, - ätbart i en kasse och saker i en annan.

- Sopsortering? - Obefintlig.

- Betalar du med kort i affärer behöver man inte slå in någon kod, istället signerar man med sin namnteckning på en liten touch aparat grej med hjälp av en tillhörade "penna".

- Dörrhandtag är runda. (Numera reagerar jag så fort jag ser ett "vanligt" dörrhandtag).

- Varför kolla på vanliga tevekanaler när det finns Netflix?

- Peanut butter, ranch dressing, fry sause, mac n cheese, vadå mörkt bröd? - Toast såklart. Knäckebröd? - Näh.

- Det är skilnad på bil och bil, - Truck, car, van etc.

- Pens (alltså typ bläckpennor) används frequently. Pencils används såklart också, men för mig som är van vid att vi hemma i Sverige (iallafall där jag bor) oftast använder blyertspennor så känns det som att bläck är vanligare här. Dock så säger norskar och tyskar att dom avnänder mycket mer blyerts här för där använder dom nästan alltid bläck, tydligen. Så från deras point of view är det tvärt om. Antar att det är rätt så 50-50.

- Jo, som ni kanske redan hörst, multiple choise questions på prov i skolan är mycket mer vanligt än "riktiga" frågor.

- Mini flaskor med hand sanitiser med en massa olika färger och dofter är lite av en grej här. Har inte sett sådana i Sverige.

- Köpa eget skolmaterial, och betala för vissakurser och för skolmaten är inget konstigt.

- Handlar du nånting blir det alltid en aning dyrare än själva priset för grejen/grejerna eftersom det läggs på tax.

- Chokladmjölk till lunchen i skolan, vadå onyttigt?

- Vem har inte heltäckningmattor någon stans i huset? Oftast är dom enda rummen utan heltäckningsmatta kök och badrum.

Mer än så kan jag inte komma på just nu. Vissa saker har jag till och med blivit så van vid att jag inte reagerar över dom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback